„M-am hotarat sa devin prost” – Martin Page

In sfarsit am reusit sa termin si eu o carte. Si ce mai carte:) . Bine ca am citit-o intr-un spatiu intim, ca daca nu, cred ca as fi fost in stare sa vorbesc cu “vecinul meu de scaun din metrou” si sa ii citesc replici amuzante. Da, m-am amuzat copios. Titlul nu e nici pe departe suficent de expresiv, desi vinde cu succes cartea.

Inca de la inceput ni se dezvaluie problema personajului principal, ce se hotaraste sa renunte la calitatile sale intelectuale: “cauza nefericirii lui era propria minte”. Inteligenta devine astfel o boala de care trebuie sa scape, intr-un fel sau altul. Antoine, personajul principal, incearca sa scape de istetimea sa in diverse modalitati, cat se poate de originale: incearca sa devina un betiv notoriu, pentru a-si amorti gandurile, dar dupa mai multe studii despre diversele licori si dupa jumatate de pahar de bere, nu reuseste decat sa ajunga in coma alcoolica; se hotaraste sa se sinucida si chiar se inscrie la un curs, pentru a fi sigur de succesul sau. Nu ii reuseste nici acest lucru, si ajunge sa ia pastile.”Heurozac”. Pentru a-i reusi din plin planul sau, incearca sa se integreze social: isi da demisia de la universitate, renunta la orice i-ar putea stimula mintea, incepe sa manance la MC, isi cumpara jocuri video, merge la sala. Ajunge chiar broker. Renunta la prietenii pe care ii are, deoarece nu se integreaza in peisaj. Finalul este genial:

“ – De ce nu mai ai prieteni?

– Au mucegait. Nu remarcasem ca au o data de expirare. trebuie sa fii atent la asta. Prietenii mei au inceput sa aiba urme de putregai, pete verzi destul de scarboase. Ceea ce spuneau incepea cu-adevarat sa miroasa rau…

– Asta poate fi periculos.

– Da, ar fi putut sa-mi dea salmoneloza.

– I-ai pus in lada de gunoi?

– Nu, n-a fost nevoie, s-au aruncat singuri in viata lor fara vlaga.”

Ce da savoare povestii in sine? Pe langa ideea nebuneasca de a renunta la a gandi si modalitatile prin care incearca sa se lase, pe langa intamplarile nebunesti (imbogatirea subita in urma cestii de cafea varsate pe tastatura, intalnirea cu fantoma unui cantaret ce era in viata etc ), sunt savuroase pasajele de genul:

“O personalitate, asta-i un lux care ma costa prea scump. Vreau sa fiu un spectru banal. M-am saturat de libertatea mea de gandire, de toate cunostintele mele, de blestemata mea de constiinta!”

“In cautarea unui clasament al umanitatii, Antoine stabilize un barem universal care determina gradul de bogatie pornind de la etalonul soseta. prima categorie, cei mai saraci, cei care nu au sosete; a doua categorie, cei mediu saraci, cei care au sosetele gaurite; a treia categorie, cei mai bogati, care au sosete fara gauri.”

Enjoy!

Reclame

7 comentarii

Din categoria Carti

7 răspunsuri la „„M-am hotarat sa devin prost” – Martin Page

 1. nu m-ar deranja sa citesc cartea asta 😛

 2. Simona

  trebuie sa o citesc si eu ca o am undeva prin calculator 😀

 3. Marian

  Eu o vreau in format pdf 😛

 4. Ozana

  De obicei titlurile acestea imi lasa o impresie de „sa se vanda cat mai mult” si rar ma vezi pe mine cu mana pe o carte comerciala, dar descrierea asta a ta, m-a determinat sa pun problema altfel, hm.

 5. Buna. Imi poti da si mie, te rog, cartea in format pdf? stioiu_georgiana@yahoo.com
  Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s